HTML

Gicica



"Ne haladj előttem,
mert nem tudlak követni!
Ne gyere utánam,
mert nem tudlak vezetni!
Jöjj ide mellém, és
legyünk csak barátok!"
(Albert Camus)


Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Vágykeltő Csokoládé

2007.11.23. 15:53 gicica

Csoki história

Az azték és a maya indiánok legendája szerint a Holdisten ajándékozta a földnek a kakaófát. A csokoládét közvetve Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük mi, Európaiak. Honduras Partjainál, Guanja szigetén az őslakók megkínálták a xocolatl nevű főzettel, amit a kakaóbabból, a Theobroma cacao nevű fa terméséből készítettek. A nyers kakaót elõször fermentálják, megpörkölték, majd megőrölték a babot, vízzel felmelegítették, majd a masszából kivonták a kakaóvajat, és kukoricalisztet szórtak bele, hogy sűrűbb legyen. Kezdetben nagyon keserű volt a főzött csokoládés, idővel rájöttek, hogy mézzel vagy cukorral ízesítve készíthetnek belelőle valóban finom édességet.

(Az étcsokoládé úgy készül, hogy a folyékony masszához cukrot és újabb kakaóvajat kevernek. A tejcsoki kakaómasszájához csak sûrített tejet adnak. A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül.)

A csokoládé varázsa

Bizonyított tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet … A csokiban kb. 300 vegyület alkotja meg az összhatást, a benne lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet. . A csoki fõ hatóanyaga a serkentő hatású teobromin és a szintén éberséget okozó koffein.

Kétségtelen, hogy a nők csakúgy, mint a férfiak és a gyermekek azért szeretik a csokit, mert páratlan az íze-aromája, s olyan finoman olvad az ember nyelvén.

A flavonoidokban gazdag csokoládé rendszeres fogyasztásának pozitív hatása van a vérkeringésre és csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. De hogy valóban miért is olyan jó a csokoládé, Gombóc Artúr tudja a (legjobban). :-)

Viszont a csokievés ugyanolyan függőséget alakíthat ki az emberben, mint a drog vagy az alkohol. De miért is szoknánk le róla?

Mi a valódi forrócsoki titka?

Miért foglalkozom most ennyire ezzel a témával? Székesfehérváron jártam a bevásárlóközpont egyik kis kávézójában, mikor „megismerkedtem” az Igazi Forrócsokival.

Sűrű, finom, édes, tömény élvezettel.

Sajnos következő alkalommal azt az információt kaptam, miszerint sajnos nem kaphatok ugyan olyan finomságot mint előzőleg, mert elfogyott az alapanyag, de sajnos receptet nem kaptam. A minap tértem be forrócsoki kóstoló körutam következő állomásához, egy újabb kávéházba, de sajnálattal veszem tudomásul, hogy a legtöbb helyen ezt a nemes „italt” a meleg kakaóval azonosítják. Viszont ez nem így van, és még nem adtam fel a reményt, hogy megtudjam az Igazi Forrócsoki titkát… :-)

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gicica.blog.hu/api/trackback/id/tr455329449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lukács Katalin · http://choxoteszem.mlap.hu/ 2009.05.21. 20:20:00

Próbáltad már a CHOX termékcsaládot? Az első Magyar antioxidáns csokoládé termékcsalád, Magyarországon, Európában! Kínálunk: kis csoki golyókat DROPS, csoki táblácskákat CHOX BASIC, csoki italt (hidegen a hűtőből) CHOX CHOCCO SHAT, éééés CHOX HOT-CHOX-ot a forró csokit! Ha érdekel a téma írj!
süti beállítások módosítása